De huidige kernenergie technologie (met als kernbrandstof 235U en/of 239Pu ) is ontstaan tijdens de kernwapenwedloop, het onderzoek naar nucleaire duikboten en wordt al meer dan 60 jaar toegepast.
Er werden speciale reactoren ( “breed reactors” ) gebouwd zodat de gegeerde radio isotopen “geproduceerd werden” die ingezet kunnen worden in de aanmaak van kernwapens.
Vanaf 7 december 1941, de aanval van Japan op de USA (Pearl Harbor), werd er druk gezet op de ontwikkeling van de atoombom.
De eerste atoombom, die 235U bevatte, werd op 6 augustus 1945 op Hiroshima gedropt. De tweede bom, met 239Pu, werd op 9 augustus op Nagasaki gedropt.
Uiteraard hoeft hier niet gesproken worden over de kosten van de ontwikkeling en bouw van de eerste atoombommen gezien de urgentie van toen.
DUS : indien de nood hoog is en het budget onbeperkt ( defensie ) kan men op relatief korte tijd een enorm technisch vraagstuk oplossen.
Bijna gelijktijdig werd de bouw van nucleaire duikboten gestart en na amper 4 à 5 jaar waren deze een feit.
Momenteel zijn er +/- 440 kernreactors wereldwijd die werken volgens deze technologie. ( 235 U en/of 239Pu )
Gezien de toename van de wereldbevolking zal er nood zijn aan +/- 1.000 kernreactoren wereldwijd tegen 2100.
Deze technologie en productie vereisen een enorme expertise gezien de technische aspecten, vooral inzake de veiligheid van de installaties. ( de verrijking van Uranium, het aanmaken van de Uranium oxide pellets, transport, exploitatie van kerncentrales, onderhoud en vooral de verwerking en behandeling van de radioactieve kernafval. ).
Deze industriële firma’s hebben er dus baat bij dat kernenergie gebaseerd blijft op de 235U en 239Pu technologie.
Het principe van Thorium kernenergie in een MSR ( Molten Salt Reactor ) werd reeds in praktijk gebracht in 1961 ( USA ). Deze reactor heeft 6.000 uur non stop gewerkt. Dus het kan, !
( de volledige studie inzake thorium kernenergie kan je hier downloaden in pdf formaat )
Doch deze reactor leverde geen radioactieve isotopen die ingezet kunnen worden in atoombommen !
Daarom werd verdere R en D en investeringen in Thorium kernenergie stop gezet.
Tevens belangrijk om weten is het feit dat de reeds gevestigde “atoom energie bedrijven” niet zomaar van plan waren om hun specifieke industriële lucratieve activiteiten om te bouwen.
Dit is een zeer spijtige zaak gezien de mogelijkheden van deze technologie.
Als vele landen ons voorbeeld zullen volgen, kernenergie vervangen ( zelfs al is het maar tijdelijk ) door CO2 uitstotende installaties ( gascentrales, biogas, … ), is het hek van de dam inzake CO2 uitstoot.
Maak jouw eigen website met JouwWeb